13 maj, 2024

Ale Möller & Bruce Molsky (USA) + lokal support: John Edwin

LOKAL SUPPORT: JOHN EDWIN

Ale Möller och Bruce Molsky drivs båda av en nyfikenhet och vilja att ständigt utveckla sin musik. Två briljanta solister som tidigare har spelat tillsammans i olika konstellationer och under maj månad 2024 turnerar de tillsammans i Sverige och Norge. Dessa två musikanter kommer att bjuda på både spelglädje och fantastiska låtar i nya arrangemang under den här turnén!

Ale Möller är en ständigt lika nyfiken multimusikant som blandar musik från världens alla hörn, bland annat i sitt eget band. Han spelar allt från dragspel och mandola till en rad olika blåsinstrument och är alltid på väg någon annanstans. Ale är en internationellt uppmärksammad artist. Flerfaldig Grammis-vinnare och en legitimerad legend som förra året firade 50 år på musikscenen!

Bruce Molsky är en mångsidig musikant som räknas till de stora i USA. Visserligen är han mest känd som oldtime-musiker, men han har under många år också påverkats av delta blues, irländskt drag och östeuropeiskt sväng. Bruce Molsky beskriver sig som killen från gatan i Bronx, New York, killen som hoppade av college och lämnade storstadslivet för en enkel stuga utan varmvatten i 70-talets Virginia – något som drastiskt omkullkastade föräldrarnas framtidsplaner för unge Bruce. Hans självpåtagna uppdrag var att låta sig uppslukas av passionen för musiken från de appalachiska bergens fot, på ursprungsplatsen för genrens legendariska pionjärer och sedan länge bortgångna mästare.

Idag är Bruce Molsky en av världens mest beundrade ambassadörer för amerikansk old-time-musik från dessa bergstrakter. En kringflackande världsresenär, artist och folkbildare som i årtionden spelat ihop en stor diskografi med sju soloskivor, ett drygt dussin samarbeten och som gett två Grammynomineringar. Han är en musikernas musiker av klassiskt snitt, som hyllats av vitt skilda fans och samarbetspartners såsom Linda Ronstadt, Mark Knopfler, de keltiska giganterna Dónal Lunny och Andy Irvine, jazzgitarristen Bill Frisell och dobromästaren Jerry Douglas. Bruce Molsky brukar passande nog kallas för ”de appalachiska fiolspelarnas Rembrandt” av den virtuosa violinisten Darol Anger, som ibland också är hans medmusikant.

Ale och Bruce träffade på varandra för allra första gången i Östersund faktiskt, (på World Rhythm Fest), i mitten av 00-talet och gästade ett par år senare Klubb SAM tillsammans, den gången i sällskap av fiolspelmannen Aly Bain. Det var så otroligt bra och vi ser verkligen fram emot att äntligen få höra Ale och Bruce tillsammans igen!

Som inledning på konserten får vi dessutom se och höra ett musikaliskt soloframträdande med musikern och flatfoot-dansaren Peter Danielsson och dennes alias John Edwin. Peter kommer ifrån Målilla i Småland men bor numera i Jämtland och han kommer bjuda på amerikansk folkmusik från olika epoker – bluegrass, oldtime och countrymusik, som framförs på banjo, akustisk gitarr och fiol, kryddad med flatfootdancing på uppbackad plywoodskiva och sång på klingande småländska.

Upptäck mer på:
Datum
13 maj, 2024
Tid
19:30
Plats
Birka Folkhögskola (aulan)
Pris
Ordinarie: 250 kr
Medlem: 220 kr
Student / Under 26: 120 kr
Student / Under 26 Medlem: 100 kr
Övrigt
BARN UNDER 13 ÅR GÅR GRATIS! TILLGÄNGLIGHET: Entré och toalett anpassad till personer med funktionsvariation finns och det finns även en ramp inne i aulan. Konserten presenteras med stöd från Krokoms kommun, Kulturrådet och Region Jämtland/Härjedalen. I samarbete med Birka Folkhögskola, Studieförbundet Bilda, TeloGott, Hotel Emma och MTA Production.

Bli medlem i Klubb SAM och få rabatt på entrépriset