2 maj, 2023

Britta Virves Trio + Marie Mørck (DK)

Britta Virves har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. Med stor melodik, rytmisk finess och tekniskt skicklighet, rör hon sig dynamiskt i det traditionella uttrycket men med samtida öron. Britta Virves Trio bestående av henne själv bakom pianot och kompositionerna, Jon Henriksson på bas och Jonas Bäckman på trummor, kännetecknas av drömska, grooviga kompositioner tillsammans med ett dynamiskt samspel.

I höstas släppte trion sitt debutalbum ”Juniper” på amerikanska världsgitarristen Kurt Rosenwinkel’s skivbolag Heartcore Records, en skiva som utsågs av DN till en av förra årets tio bästa skivor och som dessutom nyligen blev nominerad till en Grammis för Årets Jazz!

Britta erhöll 2020 Faschings Vänners stipendium där man i motiveringen lyfte fram hennes begåvning som kompositör men även hennes delikat sparsmakade solospel. Medlemmarna är flitigt aktiva på den svenska jazzscenen och har spelat ihop under lång tid även innan trion sammanfördes 2020. 2021 erhöll Henriksson och Bäckman Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendium, Bäckman fick även Ronnie Gardiners Swedish Drummer Deserving Wider Recognition Award och Henriksson tilldelades årets Faschings Vänners Stipendium.

Med sig till konserten ute på Birka har trion med sig det unga danska stjärnskottet, sångerskan Marie Mørck, som är högaktuell med sitt andra album ”Songs to Comfort” som släpptes i mars i år där hon kompas av bl.a. Britta Virves. Marie debuterade med plattan ”Fooling Around” år 2019 som spelats flitigt i dansk radio och fått fina recensioner.

Britta Virves – piano

Jon Henriksson – bas

Jonas Bäckman – trummor

Marie Mørck – sång (Danmark)

“Hör tre utsökta representanter ur den unga generationen vilka kommunicerar strålande.” (Orkesterjournalen 2021, om Britta Virves Trio)

”One of this year’s best European vocal jazz albums” (Jan Hocek, Jazzport (CZ), om Marie Mørck)

Upptäck mer på:
Datum
2 maj, 2023
Tid
19:30
Plats
Birka Folkhögskola (aulan)
Pris
Ordinarie: 140 kr
Medlem: 100 kr
Student / Under 26: 70 kr
Student / Under 26 Medlem: 50 kr
Övrigt
Även Jazz i Jemtlands medlemmar har rabatt till konserten! TILLGÄNGLIGHET: Entré anpassad för personer med funktionsvariation finns och det finns särskilda platser inne i aulan. Toalett anpassad för personer med funktionsvariation finns även. Konserten ingår i konsertserien ”Young Folk, World & Jazz” och arrangeras med stöd ifrån Kulturrådet, Region Jämtland Härjedalen och Krokoms kommun, i samarbete med Birka Folkhögskola, Studieförbundet Bilda, Jazz i Jemtland, Hotel Emma och TeloGott.

Bli medlem i Klubb SAM och få rabatt på entrépriset