Flamenco från Norden i världsklass!

Gruppen Erik Steen Flamenco Fusion är kända för musikalisk briljans och sina tighta kompositioner och har under decennier satt Sverige på flamencokartan såväl inom Sverige som internationellt, med sin unika blandning av traditionell flamenco, jazz, annan världsmusik och rock.

Norrlänningen och flyhänte gitarristen Erik Steen inledde sin musikerkarriär som jazztrummis på 70-talet men intresset för flamencogitarrspel tog över och efter studier, i både Sverige och Spanien, startade han gruppen Erik Steen Flamenco Fusion. 2019 hade de 30-årsjubileum och 2020 släppte bandet sitt femte album, ”Bola de cristal”.

Erik Steen är en mycket uppskattad och väletablerad gitarrist även i flamencons hemland. Som en bekräftelse på detta bjöds han t.ex. in som solist på Spaniens största flamencofestival, Suma Flamenca i Madrid 2007.

Erik Steen skapar sin egen flamencomusik med skira toner från Norden och latinamerikanska rytmerna, däremellan ryms nervkittlande improvisation och helheten blir till musicerande i toppklass.

Under Estrad Norrs så kallade residensprogram under vintern har gruppen skapat en helt ny föreställning där de utforskar hur kreativ ljuddesign som möter de akustiska ljuden inom flamencomusiken kan skapa nya spännande uttryck i realtid.

I bandet finner vi den fantastiska och kraftfulla sångerskan Safoura Safavi som vi känner igen bl.a. från den iranska världs-pop-syskonduon Abjeez samt Estrad Norrs återkommande julkonsert ”I väntan på Sjulsmäss”. Hon är även högaktuell som soloartist under namnet SASA.

I gruppen ingår också dansaren Pia Pohjakallio som är känd för sin ”aire”, nerv och musikalitet i sin dans. Hon är utbildad i flamencodans i bl.a. Madrid, Sevilla och Málaga och verkar nationellt och internationellt med Stockholm och Sörmland som sin bas.

Låt dig ryckas med i Erik Steen Flamenco Fusions känslofyllda värld

MEDVERKANDE:

Erik Steen – gitarr

Safoura Safavi – sång, bas, ljuddesign

Valter Kinbom – slagverk

Pia Pohjakallio – dans