Hederosgruppen startades 2018 av pianisten Martin Hederos, detta unikum i musiksverige som verkar röra sig till synes obehindrat mellan olika genrer och samarbeten som t.ex. Soundtrack of Our Lives, Hellberg & Hederos, Nino Ramsby, Sofia Karlsson och Tonbruket.

 

Runt sig har Martin samlat några av landets mest namnkunniga och egensinniga musiker och gruppen utvecklades snabbt till ett totalt kollektiv där alla i bandet bidrar med kompositioner och sätter sin prägel på musiken. Gruppens musik brukar kallas jazz, men själva så tänker de nog mest på att göra kul musik. Den är enligt DN ”både allomfattande och lättbegriplig. Här ryms lager på lager av medlemmarnas lyssningsvanor: rullande boogiewoogie, fri improvisation, flipprig bebop, fräck funk, stänk av afrikanskt och en massa annat som är omöjligt att bena ut. De återvänder alltid till en distinkt och sångbar melodi.”

 

Bandet har gett ut två album. ”Storstrejk” som gavs ut 2020 blev Grammisnominerad och fick strålande recensioner. Det andra och senaste albumet, ”Ståplats”, kom 2022 och blev den första skivan någonsin(!) att vinna samtliga de tre stora jazzpriserna: Gyllene Skivan, Manifest och Grammis.

 

Martin Hederos – piano, klaviaturer

Andreas Sjögren – saxofon, basklarinett

Emil Strandberg – trumpet

Josef Kallerdahl – bas

Konrad Agnas – trummor

 

*Jag blir upplivad. Ostyrigt, kaxigt, lojt” ”Det går utmärkt att strunta i associationerna. Hederosgruppen gör musik som är tydligt här och nu” – Svenska Dagbladet

 

”Hederosgruppen, en smärre glädjechock, ge oss mer!” – Värmlands Folkblad