Hjärtligt välkomna till SAM Folk Rhythm Fest denna onsdagskväll med kvällsöppet café på Gamla Tingshuset då vi bjuder på inte mindre än tre grymma akter uppe i Tingssalen:

BIRKAFOLK – studentspelmanslag av världsklass! (kl 19)

Ett fantastiskt medryckande 15-manna-folk-storband bestående av elever från både folkmusik- och jazzutbildningarna vid Birka Folkhögskola som gick och vann VM för studentspelmanslag vid Norrköpings Folkmusikfestival i höstas och belönades med en spelning på Korröfestivalen i sommar!

LILIANA ZAVALA TRIO (ca kl 19.30)

Producenten, sångerskan, kompositören och slagverkaren Liliana Zavala kommer från Argentina och bor i Sverige. Hon har utbildat sig på slagverk i Argentina och på Kuba, men inspirationen hämtar hon från precis hela världen och ger begreppet gränsöverskridande ett ansikte. Liliana är något av en doldis i svenskt musikliv och har under många år hörts i en rad olika sammanhang – från folk- och världsmusik med Ale Möller och The Forbidden Orchestra till pop med bl.a. Lilla Sällskapet och Fever Ray. Hon har gjort sig ett namn för sina djupa kunskaper i olika rytmer från hela världen.

Hennes senaste album, Todos Mis Muertos, blev nominerat till en Grammis som Årets Folkmusik förra året och fick även en nominering som Årets Rytm på Manifestgalan samma år! På albumet hedrar hon nära och kära som inte längre är en del av denna värld. Kompositionerna är inspirerade av dem och av traditionella rytmer och ritualer kring dödens tema.

Musiken har Liliana Zavalas starka och djupa röst i centrum. Runt den väver hon ett myller av olika slagverk. Brasilianska superbasisten Rubem Farias står för ett melodiskt, virtuost och djupt pulserande basspel som fördjupar soundet. Gitarristen Pablo Donaldo’s vackra slingor ornamenterar melodierna som är allt från vackra ballader till upptempo låtar. Trion växlar obehindrat mellan en rad olika stilar, alltid med svänget på topp!

På scen:
Liliana Zavala: slagverk, sång
Pablo Donaldo: akustisk gitarr
Rubem Farias: elbas

KRÖNET (ca kl 20.45)

Populärt och svängigt 6-mannaband från Östersund vars musik består av en total mash-up av reggae, progg, pop, folkmusik, soul, visa, jazz, med mera som smälter ihop i ett eget oemotståndligt sound. Soulig pop där trestämmig sång förenas med sirligt gitarrspel och tunggung. Svängigt, ömsint och lekfullt om vartannat. Vissa tycker att de påminner om tidiga Amason, andra att det drar mer mot soundet hos Dina Ögon. Kom och lyssna och döm själva!

På scen:
Jonna Hylén – lead sång, keyboards
Alex Björklund – lead sång, keyboards, mandola
Ylva Eriksson – lead sång, saxofon
Anders Åström – gitarr, flöjt, körsång
Michaela Groth – elbas
Christoffer Sandgren – trummor